vineri, 14 septembrie 2012

Cum sa ma joc cu tine?



             
              Am participat la un seminar tinut de Parentime care incerca sa ne 'invete' sa ne jucam cu propriul copil. Suna atat de usor de facut acest lucru, si totusi este atat de greu... In special cu copii incepand de la 4 ani in sus.

             Este mai dificil de relationat pentru un parinte cu un copil de sex opus. Spre exemplu, este mai dificil pentru o mama sa se joace 'baieteste' cu copilul sau, sa simuleze batai gen box, atacul extraterestrilor, dispute cu pistoale si sabii. Pe de alta parte, este la fel de dificil pentru un tata sa imbrace/dezbrace papusi alaturi de fiica sa si sa-si dea cu parerea daca outfit-ul se asorteaza cu poseta sau nu.

             Un lucru care mi s-a parut foarte intersant a fost sugestia de a nu ne rezuma la magazin numai la raftul destinat genului copilului nostru. Putem explora si putem alege o jucarie de la raionul de fete, chiar daca acasa ne asteapta un baietel. De ce? Pentru ca  fetele se nasc cu anumite aptitudini, baietii cu altele. De aceea, unei fetite care a folosit jucarii ce implicau construirea de diferite poduri, castele, blocuri etc, ii va fi mai usor sa invete parcarea laterala mai tarziu, sa se orienteze in spatiu. De asemenea, un baiat care a folosit jucarii mai apropiate de sfera feminina, gen papusi/plusuri care pot fi imbracate, ii va fi mai usor sa isi exprime sentimentele pe viitor, il va ajuta sa realizeze diferenta intre a fi sincer si sensibil si a-si arata o slabiciune.Evident, aici vorbim de o jucarie- doua catalogata ca apartinand sexului opus, nu generalizam.

          Jocul are 3 caracteristici de care ne putem da usor seama:

- anuleaza timpul-  sigur va aduceti aminte de o zi din copilarie in care ati fost alaturi de un prieten drag si nu v-ati dat seama cand a trecut timpul, pentru ca a fost o perioada fericita, in care nimic altceva nu a contat, nu ati simtit nici o limita.
- anuleaza constiinta de sine- copilul este atat de prins in joc, incat uita de sine, un fel de having to much of a great time to think about anything else.
- reprezinta o activitate care implica un grad, cat de mic de periculozitate. Stiu, suna grav. Dar intra in fisa postului sa iesim din copilarie cu vanatai, picioare si maini rupte, semne de buna purtare,nu? Atunci cand ceva implica si o doza de periculos, atunci sigur interesul nostru va fi maxim fata de acel lucru. Este valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti.

           Jucati-va cu copilul dvs, jocuri care va plac dvs si mai ales jocurile preferate ale copilului.Nu-i atrageti atentia mereu: 'Nu asa se  intampla in realitate!', 'Unde ai vazut tu asa ceva?', 'Nu asa, ci altfel!', lasati-l sa se joace cum doreste, nu-l scoateti din lumea lui, daruiti-i libertatea de a se  manifesta asa cum simte. Jocul este modalitatea prin care un copil se manifesta, prin care cunoaste lumea in care mai tarziu va trai. Poate face diferenta intre un copil fericit si unul nefericit. Mai tarziu, acelasi copil va deveni adult. Evident, unul fericit sau unul nefericit.

           Temperamentele copiilor pot fi impartite in 3 categorii, sunt sigura ca va puteti regasi copilul printre randurile de mai jos:
 - copilul flexibil, genul de copil care mananca ce i se ofera, se joaca cu ceea ce are la dispozitie, in general se adapteaza la orice este nou;
 - copilul activ, genul de copil care, pentru a intelege lumea din jur, se misca. Cunoaste totul prin experienta si daca la un moment dat este obligat sa stea intr-un singur loc, toata energia lui se concentreaza in simplul fapt de a sta, nu mai poate inregistra altceva;
 - copilul reticent la nou, copilul al carei prima caracteristica este timiditatea. Nu se adapteaza la nou, isi face greu prieteni, se descurca mai dificil in situatii noi.

            Temperamentul este innascut, nu se poate schimba, doar usor ajusta.

            Rolurile jocului:

- construirea de relatii
- rezolvarea conflictelor
- invatare
- exersarea situatiilor de viata
- repara emotional
              Ideal este ca rolurile sa nu se amestece, rolurile nu-si vor atinge scopul.

        
              La seminar ne-a fost recomandata o carte, dupa ce o voi citi, voi reveni cu detalii. Mai jos sunt variantele in romana si engleza ale cartii.           





        
            Mai multe despre cursurile tinute de Parentime gasiti aici.  Gasiti acolo workshopuri cu urmatoarele teme: 
Trainingul Parintilor Eficace .
 Etapele de dezvoltare ale copilului mic de la nastere la 7 ani
Etapele de dezvoltare ale preadolescentilor si adolescentilor

 Cursul de prim ajutor. 
 Cursul de nutritie  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu