duminică, 12 august 2012

DAVID... este eroul meu

        Povestea lui David (Irimescu) este una impresionanta. Il stiu pe David din poze de un an de zile, si inca ma impresioneaza ochii lui, fie ca zambesc, fie ca plang. Nu-mi pot explica cum un copil de cateva zile/luni poate lupta cu moartea si o poate pacali, in ciuda tuturor previziunilor medicilor. De asemenea, nu-mi pot explica cum un copil de nici un an poate suporta atata suferinta fizica (cum a facut David), pentru ca mai apoi sa zambeasca ca si cum nimic rau nu s-ar fi intamplat.  David este eroul meu...

     David s-a nascut prematur la 28 de săptămâni, cu scor Apgar 6 si o greutate de 1300 grame, scazand ulterior pana la 1100 grame.
Datorita nasterii premature,dezvoltarea insuficienta a plamanilor si bronhopneumoniei congenitale a dezvoltat sindromul de detresa respiratorie in forma severa fiind necesara intubarea endotraheala si respiratie artificiala timp de 40 de zile. In urma oxigenarii artificiale indelungate , dependent de aparatul de ventilatie David a facut mai multe complicatii, cele mai grave fiind retinopatia care a fost operata cu laser in stadiul III si bronhodisplazia pulmonara de care sufera si in prezent.

   
           Aceasta fotografie a fost facuta in timp ce David era botezat , avea 1,1 kg si nu prea erau sperante sa supravietuiasca. A fost dependent de aparatul de ventilatie o perioada foarte lunga de timp si cu foarte mari eforturi a scapat de aparat dar a fost cam tarziu. Aceasta dependenta a facut ravagii in organismul lui vulnerabil.



          Dupa primele 2 saptamani de viata, inima începe să-i cedeze, face stopuri cardio-respiratorii dar doctorii îi sunt alături si ii spun mamei că au facut tot ce-au putut şi numai Dumnezeu il mai poate ajuta.

         
         După 3 luni de spitalizare continua (primele lui 3 luni de viata), părinţii il iau acasa,unde este alintat şi răsfăţat deşi durerile sunt încă mari din cauza herniei inghinale de care sufera. Dupa nici 4 luni şi ajunge din nou în spital cu pneumonie, unde, datorită unor crize pe care le facea, se descopera ca sufera de o boala necruţătoare – encefalopatie hipoxic ischemica, paralizie cerebrală ( tetrapareza spastica). Acum înteleg parintii de ce David nu-si  poate folosi mâinile şi picioarele ca un bebeluş normal, de ce nu poate tine o jucărie in mana, de ce nu poate sa faca nimic din ce ar trebui sa faca la varsta lui. Deşi are 9 luni, David a fost evaluat la o varsta mai mica de 3 luni. Practic, mainile si picioarele lui sunt paralizate.
           Dupa o perioada in care parintii au trebuit sa accepte diagnosticul pus, au inceput sa caute clinici pentru recuperare, in tara dar si in afara ei.  S-au hotarat (din motive lesne de inteles, daca ne gandim la sistemul nostru sanitar) sa aleaga programele unei clinici din Ucraina, acolo unde va urma, pentru inceput 10 sedinte (una la 3-4 luni) de recuperare, urmarindu-se si capacitatea lui de absorbtie a recuperarii. In Ucraina David a facut vibromasaj, luminoterapie, apiterapie, reflexoterapie prin electrostimulare, masaj, corectia coloanei care este esentiala in recuperare conform metodei dr.Kozijavkin, kinetoterapie intensiva.


       Incet-incet rezultatele au inceput sa apara in urma acestor terapii din Ucraina, David este mult mai atent la detalii si are alta privire, urmareste mai bine miscarile celor din jurul sau si chiar este interesat de ce are in mana , ceea ce nu se intampla foarte des in trecut.


             Tot pe lista progreselor lui David putem trece si faptul ca acum se intoarce de pe o parte pe alta, atunci cand e intins si poate sta in fundulet aproape un minut, nesprijinit de o persoana sau de perne.





               Terapiile din Ucraina, desi dureroase unele dintre ele, aduc pasi inainte pentru David si familia lui, si trebuiesc insotite de unele de hidroterapie, oxigenoterapie si Vojta, pe care le face in tara.


     

          Pentru a continua toate aceste terapii (acum tocmai a incheiat-o pe a 4-a in Ucraina) este nevoie de multi bani (cum altfel, doar sanatatea nu este pentru toti in timpurile noastre, nu?), mai precis 3500 euro pentru fiecare sedinta din Ucraina (una la 3-4 luni), asta fara a pune la socoteala sedintele din tara (de ex o sedinta de oxigenoterapie la Constanta costa 400 lei si este nevoie de 10 per tura), cheltuielile cu drumurile destul de dese intre orase (David este din Botosani si parintii sunt nevoiti sa faca drumuri pentru diferite sedinte de recuperare la Timisoara, Bucuresti si Constanta) sau in Ucraina.

      
            Va pun la dispozitie conturile deschise pentru David :

 Cont lei : RO86BPOS07207878987RON01

Cont euro : RO21BPOS07207878987EUR01

Titular : Irimescu Gabriel Florin (tata)

COD BANCA :308075018

SWIFT: BPOSROBU

ADRESA BANCII : BANCPOST Agentia Primaverii



            Fiecare copil merită şansa să poată merge, să poată să stea în funduleţ, să rostogolească o minge, să alerge. Chiar şi copiii cu tetrapareze spastice merită şansa de a fi copii! Ei, care stau ani de zile doar pe spate sau ridicaţi în funduleţ de părinţi, sprijiniţi, ei, care rostogolesc mingea doar cu privirea de atâtea şi atâtea ori, ei ştiu cel mai mult ce înseamnă să îţi doreşti să faci PRIMII PAŞI! 

                

           Numerele de telefon ale parintilor sunt: 0741 32 44 66/0749 51 35 78 (Nadia si Gabi). In cazul in care aveti idei constructive pentru a-l ajuta pe David sau doar o vorba buna de incurajare, ii puteti apela. De asemenea, il poti ajuta cumparand produse de pe pagina lui de Fb, sau donand, obiecte in stare foarte buna, care mai apoi sa fie achizitionate de altcineva.   Pe pagina lui David  (sau poti tasta simplu, pe Fb:   Sansa pentru David ) , in albumele Cumpar de la David iti poti face o idee asupra a ceea ce inseamna  Donarea spre vanzare.
      
            Pe David il gasesti pe Fb- Sansa pentru David, acolo unde are foarte multi prieteni, oameni care ii sunt aproape in fiecare zi:  Irimescu David Gabriel sau poti tasta simplu, pe Fb:   Sansa pentru David  ).  Ii poti arata si tu sustinerea ta  ( LIKE ),  pe pagina lui, poti vorbi cu parintii lui si ii poti urmari progresele.                                                                                       

                                           
        PS:  Pe David l-am cunoscut 'face to face' in vara asta, in iulie. Acum are aproape 2 ani.  Ceea ce am descoperit va las si pe voi sa vedeti, mie mi-a lasat sufletul suspendat undeva intre extaz si revolta ca cineva atat de fragil este supus durerii in timpul in care ar fi trebuit sa invete sa dea cu piciorul intr-o minge sau sa spuna primele propozitii. Mi se pare magnific faptul ca un suflet chinuit de durere fizica poate da totul la o parte si poate zambi ca si cum nu a cunoscut niciodata suferinta.


         
         
           

     

2 comentarii: