luni, 24 iunie 2013

Sanzienele



             In calendar, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.

              Sarbatoarea Sanzienelor ar avea la origine un cult roman pentru zeita Diana, numele de Sanziana, asa cum este cunoscuta sarbatoarea autohtona in special in Ardeal, provenind din "Sancta Diana", in timp ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste Dragaica, dupa numele slav.

             Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte malefice, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor", pot starni din senin vijelii si pot aduce grindina.

               Sarbatoarea Sanzienelor este considerata a fi si momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar si de descantec. Astfel, in Noaptea de Sanziene, femeile merg sa culeaga flori si ierburi, care vor fi folosite contra bolilor si altor rele.


               La baza ritualurilor care au loc de Sanziene stau micile flori galbene, numite sanziene, ce cresc in poieni si care sunt culese de fete, in muzica si chiuiturile flacailor, pentru a le impleti apoi in forma de cerc pentru fete si de cruce pentru baieti. Aceste cununi se pun in casa, pe porti, la ferestre, pe suri si pe ogoare, in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria, vor aduce noroc, sanatate si belsug.

                 Fetele isi arunca aceste cununi pe acoperis, cele care raman prinse prevestind maritisul apropiat, sau peste vite: daca nimereste una tanara, fata se va casatori cu un tanar, iar daca i se prinde cununa intr-una batrana, un om in varsta ii va fi alesul.

                Pentru a-si vedea sortitul, fetele dorm in noaptea de Sanziene cu un buchetel din aceste flori sub perna. De asemenea, daca le poarta in par sau la san, fetele, dar si femeile maritate vor fi mai atragatoare si mai dragastoase.


            Surse:
  http://www.crestinortodox.ro/religie/dragaica-sanzienele-69679.html

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15055016-sanzienele-sau-dragaica-noapte-magica-sarbatoare-iubirii-belsugului-traditiile-din-noaptea-sanziene.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu