Pe 21 martie 2012, in intreaga lume a fost celebrata, pentru prima data in mod oficial, Ziua Mondiala a Sindromului Down. Initiata inca din anul 2006, ziua de 21 martie a fost recunoscuta si introdusa in calendarul oficial al Organizatiei Natiunilor Unite prin rezolutia adoptata in data de 19 decembrie 2011. Incepand cu anul 2012 aceasta zi a fost sarbatorita in toate cele 192 de state membre ONU.
Data de 21/ 3 semnifică 3 copii ale cromozomului 21, caracteristica unica a persoanelor cu Sindrom Down. Prezenta unui cromozom 21 suplimentar duce la existenta a 47 cromozomi, fata de 46 cat are un om in mod normal. Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta, avind nevoie de o ingrijire adecvată pentru a duce o viaţă normala.
Ziua de 21 martie isi propune sa creasca nivelul de informare in randul populatiei referitor la persoanele cu Sindrom Down si sa combata niste perceptii sociale total eronate, care priveaza aceste persoane de dreptul la o viata activa.
Sursa foto
Stiati ca...
* Medicul si cercetatorul francez Jerome Lejeune a descoperit in 1958 faptul ca Sindromul Down este determinat de prezenta unui al treilea cromozom in cea de-a 21-a pereche de cromozomi. A fost prima data cand s-a stabilit o legatura intre o deficienta intelectuala si o afectare cromozomiala.
* Posibilitatea de a naste un copil afectat cu Sindrom Down exista la orice varsta, dar probabilitatea creste odata cu inaintarea in varsta. Astfel, la 20 de ani, riscul este de 1 la 1667, iar la 49 de 1 din 11
* Sindromul Down nu „se ia”, nu este contagios. Este o afectare cromozomiala cu care copilul se naste.
* Cu cat se incepe mai devreme interventia terapeutica, cu atat dezvoltarea copilului va fi mai buna. Interventia timpurie poate incepe de la varsta de doua luni.
* Persoanele cu Sindrom Down au in prezent o speranta de viata de peste 60 de ani, datorita progreselor medicinei si a terapiilor.
* Sindromul Down presupune un anumit grad de intarziere mentala,
asociat cu anumite trasaturi fizice: ochii migdalati, profilul plat,
hipotonie.
* Se fac cercetari medicale care sa limiteze deficitul
intelectual. In 2011 Fundatia Jerome Lejeune a depus un brevet pentru
inhibatori enzimatici care sunt susceptibili sa limiteze actiunea unei enzime considerata a fi responsabila de deficitul intelectual in
sindromul Down.
Sursa articol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu