luni, 21 ianuarie 2013

Raducu

           Se numeste Radu. Cei care il  iubesc il alinta Raducu. Are 5 ani si  in luna MARTIE 2010 a fost diagnosticat cu AUTISM.
          Nu stie exact ce inseamna. Stie doar ca nu reuseste sa ne inteleaga pe noi, cei din jurul sau, nici lumea noastra si nu stie sa se bucure ca toti ceilalti copii.




         Parintii lui Raducu:
         Suntem foarte mandri! Insa nu este usor sa fi parintele unui copil cu AUTISM. Numai cine trece prin aceasta experienta stie ca in fiecare zi trebuie sa o iei de la capat, sa te inarmezi cu multa rabdare, si sa nu abandonezi nici macar o secunda.

Cea mai grea LUPTA este de a obtine banii necesari terapiei. Nefiind recunoscuta, nu este compensata de catre casa de asigurari si ca atare recuperarea copilului depinde de puterea financiara a parintilor. Costurile lunare ajung la 1000 euro lunar (terapie, materiale,recompense).

NEPUTINTA, FRUSTRARE, DISPERARE…..asta simtim noi acum deoarece facem din ce in ce mai greu fata acestor costuri.

   


          
           Ceva s-a intamplat in jurul varstei de 1 an. Daca pana atunci era foarte prezent printre noi, ne imita, radea, se bucura alaturi de noi, ne urmarea cu privirea peste tot, e adevarat ca nu avea un vocabular foarte dezvoltat, dar se straduia, existau silabe, dintr-o data a inceput sa ne ignore pe noi si pe toata lumea care se afla in preajma lui,nu mai reactiona atunci cand il strigam, nu ne mai privea atunci cand ii vorbeam, nu se mai juca cu jucariile, era atras de obiecte pe care le si baga in gurita tot timpul. Devenise NEATENT, ABSENT.
          

            Interventia terapeutica comportamentala in cazurile de autism trebuie sa contina aproximativ 20-40 de ore pe saptamana pentru a da rezultate. In fapt, daca este perceputa corect, ea va deveni un stil de viata pentru copilul cu autism si anturajul sau. Trebuie inceputa inainte de varsta de 5-6 ani a copilului (varsta optima pentru inceperea terapiei este 2-3 ani) , mai tarziu de aceasta rezultatele nemaifiind la fel de bune, si nici lucrul cu copilul nu va mai fii la fel de usor. Acestea se datoreaza in primul rand faptului ca la varsta de 7 ani se formeaza patternurile la nivelul creierului, retardul se accentueaza odata cu varsta , iar comportamentele negative in exces se inmultesc si se adancesc, iar copilul renunta la ele tot mai greu.



         Raducu este un copil afectuos. Lucru nu foarte des intalnit in randul persoanelor diagnosticate cu autism.  Are sanse maxime de recuperare, dar terapiile sunt deosebit de costisitoare.Ca sa fie un copil normal TREBUIE sa faca terapie de recuperare. Aproximativ 11 luni Raducu a intrerupt terapia. Am reinceput terapia din luna aprilie 2012. Pentru aceasta terapie Raducu are nevoie de aproape 4500 lei lunar (1000 de euro /luna, aproximativ 12000 de euro / an) pentru a avea sansa la o viata normala.
Il poti ajuta si tu in lupta lui, efortul tau fiind minim. Cum?
Completand formularul 230 si virand astfel 2% din impozitul pe venitul 2012 catre Asociatia care il sprijina pe Raducu. In caz contrar, cei 2% raman statului roman, pentru a fi folosi la... nu stiu, poate stiti voi la ce ii foloseste statul ... (?)

Detaliile privind datele asociatiei care il sprijina pe Raducu le gasesti aici Sau, ii poti contacta parintii pe pagina de Fb, aici.


 




         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu