Ziua Internationala de Constientizare a Autismului este sarbatorita in data de 2 aprilie. Scopul acestei zile este de promovare a unei mai bune intelegeri a autismului si de crestere a nivelul de constientizare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.
Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.
Culoarea simbolica a acestei zile este albastru. Cladiri importante din intreaga lume au fost iluminate in aceasta zi in anii precedenti in albastru, precum: Empire State Building din New York, Opera din Sidney sau Podul Benjamin Franklin din Philadelphia.
Yoko Ono, sotia muzicianului John Lennon, a fost desemnata prima ambasadoare internationala a autismului de catre organizatia ''Autism Speaks'', dupa ce, in 2009, s-a alaturat asociatiei pentru care a realizat o pictura murala de doi metri, intitulata 'Promisiuni' si care a marcat Ziua dedicata autismului.
Sursa foto
Pentru a intelege un copil/adult cu autism si a iesi din canoanele indiferentei, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:
- Autismul nu se vindeca, dar se poate recupera. 47% din copiii cu autism pot sa recupereze atat de mult incat sa nu poata fi deosebiti de copiii tipici. Recuperarea se face cu terapie ABA= Analiza Comportamentala Aplicata.
- Fara terapie simptomele autismului se agraveaza in timp.
- Un copil cu autism poate avea probleme in initierea sau continuarea unei conversatii.
- Copiii cu autism au emotii. Ei traiesc la fel ca noi toti iubirea, supararea, dorul, satisfactia, tristetea. Doar modul de exprimare este diferit!
- Autismul este mai comun la baieti decat la fete (1 fata la 4 baieti).
- Autismul poate sa apara in orice familie indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie.
- Cu cat se intervine mai timpuriu, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari.
- In Romania sunt aproximativ 30.000 de persoane cu autism.
- De regula repetitia sustine invatarea, dar in autism recompensa si motivatia sunt cheia.
- Recompensarea este un concept folosit masiv in recuperarea copiilor cu autism.
- Autismul este o tulburare de spectru. Acest lucru inseamna ca persoanele cu autism sunt foarte diferite, la fel ca noi toti - unele pot vorbi, altele nu; unele pot invata vizual, altele auditiv; unele pot fi mai sociabile altele mai putin.
- Diagnosticul de autism este pus de regula inainte de implinirea varstei de 3 ani. Uneori exista o dezvoltare normala pana la 2 ani, apoi se instaleaza regresul. Alteori semnele sunt evidente din primul an de viata.
- Autismul face parte din categoria tulburarilor pervazive de dezvoltare, adica persoana se naste cu autism, nu il dobandeste.
Sursa articol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu