marți, 26 martie 2013

26 martie, Ziua Internationala a Luptei Impotriva Epilepsiei



         Azi, pe 26 Martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Luptei Impotriva Epilepsiei. Aceasta zi se mai numeste si Purple Day (Ziua Mov), culoarea mov fiind aleasă să reprezinte cauza bolnavilor de epilepsie pentru că este cea a lavandei – plantă asociată cu singurătatea şi izolarea, stări familiare acestor bolnavi.

 

  
           Epilepsia este o boala cronica care afecteaza creierul, avand diferite cauze, caracterizata prin repetarea unor crize convulsive. Cauzele pot fi multiple si pot tine de:
                 - embrion si fat
                 - momentul nasterii sau prima luna de viata
                 - momente anterioare primei luni de viata, ca traumatisme craniene sau infectii ale creierului
                 - factori genetici
 
          La nivel mondial, epilepsia afectează peste 50 de milioane de persoane, un om din 100 suferind de această boală. Au suferit de epilepsie oameni celebri ca: Vincent van Gogh, Ceaikovski, Iulius Cezar, Napoleon Bonaparte şi Dostoievski.

           Între 50 şi 60 la sută dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani, o criză unică, accidentală, putând să apară la 5 la sută din populaţie. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, în cazul bebeluşilor, cu convulsiile febrile.


          In Bucuresti, ziua va fi marcata prin Purple Salsa, un eveniment la care vor participa apropiati ai pacientilor cu epilepsie si dansatori de salsa, de la ora 16:30, in Piata Universitatii. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Dravet si Epilepsii Rare si va include participarea celor mai importante scoli de salsa din Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu